Sernik z powidłami na kruchym cieście

Sernik z powidłami na kruchym cieście to najlepszy sernik o jakim marzy każdy obżarciuch

Wymiary formy: 36x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g margaryny 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki gęstej śmietany 
  • 1 łyżka kakao 
masa serowa:
  • 1 1/2 kg białego sera wiejskiego 
  • 250 g margaryny 
  • 8 jaj 
  • 200 ml śmietany 
  • 2 szklanki cukru 
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
  • 2 cukry waniliowe 
ponadto:
  • 300 g morele suszone 
  • 300 ml powideł 
  • 1 łyżka bułki tartej 



Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąką i mieszamy z cukrem pudrem. Robimy dołek, dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Z przygotowanego ciasta oddzielamy 1/5 część ciasta i mieszamy ją z kakao. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na jasno złoty kolor 200 st.

 


Ser mielimy oraz rozpuszczamy margarynę. Żółtak oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno: ser, mąkę ziemniaczaną, budyń, margarynę, śmietanę i posiekane morele. Łączymy składniki na jednolita masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Upieczony blat smarujemy powidłami wymieszanymi z bułką tartą, wylewamy masę serową oraz posypujemy wierzch z tartym na tarce lub posiekanym ciemnym ciastem. Ciasto pieczemy około godzinę w temperaturze 180 st. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. O mniam, bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczny mniam...........

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik wyszedł super choć muszę przyznac ze do ciasta dodałam łyzeczke proszku do pieczenia . Wesołych swiat!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wybaczcie,ale margaryna do sera zabija smak, tylko masło lub śmietana,wtedy zapach roznosi się po całym domu.No i tej mąki jak na moje znajomości pieczenia stanowczo za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  5. no dobrze a co z budyniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę już poprawiła, budyń dodajemy wtedy co mąkę ziemniaczaną:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. Do ciast tylko masło ,nie margaryna!!!

    OdpowiedzUsuń