Skrzydełka z powidłami

Niedrogie, wykwintne, łatwe w wykonaniu danie, które smakiem zaskoczy gości

Składniki:
  • 10 skrzydełek z kurczaka 
  • olej do smażenia 
  • powidła
panierka:
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mleka opcjonalnie 
  • bułka tarta 
  • przyprawa do kurczaka, pieprz, sól 


Przygotowanie:

Skrzydełka z kurczaka gotujemy. W czasie gotowania wodę lekko solimy. Ugotowane skrzydełka odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce mieszamy jajka z mlekiem solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Następnie skrzydełka obtaczamy w przygotowanym jajku oraz bułce tartej. Gotowe skrzydełka obsmażamy. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym. Każde skrzydełko smarujemy powidłami.


Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20 min.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. O kurczę ! Proste a jakie cudne ! Na pewno zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast skrzydełek mogą być udka? I jak długo należy je gotować? Chyba nie do całkowitej miękkości skoro później się je obsmaża i jeszcze zapieka? Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można wykorzystać udka, należy je gotować aby były miękkie ale nie rozgotowane. Czas gotowania zależy od wielkości udek :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Skrzydełka często królują na naszym stole:)
    Lubię próbować najróżniejsze przepisy na nie, ale takich jak ty jeszcze nie robiłam:)
    Wyglądają fantastycznie i na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń