niedziela, 8 grudnia 2013

Smażone śledzie w zalewie octowej



Smażone śledzie w zalewie octowej są idealne na święta i do wódeczki :)

Ilość: 2 słoiki 1l

Składniki:

  • 1 kg śledzi zielonych (tuszki bez głów) 
  • sól, pieprz mielony 
  • mąka do obtaczania 
  • olej do smażenia 
zalewa:
  • 3 cebule 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu 10% (można dać mniej) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca 



Przygotowanie:

Śledzie myjemy, obcinamy płetwy ogonowe, kroimy na połowę (wygodniej układać w słoikach). Następnie doprawiamy je pieprzem, solą, obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.


W między czasie z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy zalewę, którą gotujemy ok.2/3 min. Dopiero pod koniec wrzenia wrzucamy do zalewy pokrojoną w krążki cebulę. Potem usmażone śledzie układamy w słojach na przemian z cebulą . Całość zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy weki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Doskonała potrawa na wigillię, gdyż można ją przygotować wcześniej. 

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi ale w tym wydaniu ich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam w podobny sposób robione inne ryby i kanie. Mój wujek uwielbia takie klimaty. Zapiusję przepis i wypróbuje pewnie :) A Ciebie zapraszam na moje czerwone śledzie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/05/czerwone-sledzie/ Pozdrawiam, Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!! :)

    Dziękuje za odwiedziny i życzę spokojnych i radosnych Świąt!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie śledzie przyrządzała moja mama:) uwielbiam je:) Twoje wyglądają cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z matiasów też wyjdą? Te wyglądają bardzooo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musze Cię zasmucić, ale matiasy nie nadają się :) musi to być ryba typowo do smażenia np. dorsz, pozdrawiam!

      Usuń
  6. Uwielbiane przez naszą córkę:) koniecznie z ziemniakami i kiszoną kapustą - jako obiad:)
    My też je bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...