niedziela, 22 grudnia 2013

Strucel



Świąteczna, podłużna, zawijana bułka drożdżowa z makiem

Ilość: 3 sztuki

Składniki:

ciasto:
  • około 1 kg mąki 
  • 0,5 l mleka 
  • 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny 
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej) 
  • kostka świeżych drożdży 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki oleju 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki 
masa makowa:
  • 500 g maku 
  • 200 g cukru 
  • rodzynki według uznania 
  • 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 olejki migdałowe 
  • łyżka roztopionej margaryny 
  • 6 białek 


Przygotowanie:

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia dwukrotnie zmielić (jeśli całość wody nie wsiąknie w mak, należy ją wylać).


Do mleka ( lekko letniego) dodać drożdże, cukier i 4 łyżki mąki, wszystko wymieszać i powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia około 15min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30min. W międzyczasie przygotować masę makową: do zmielonego maku dodać wszystkie składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem). Pozostawić w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć masę makową. Następnie zwinąć w roladę, a końce makowców podłożyć pod spód lub wcisnąć w środek strucla. Po tym obwinąć papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywając boków i pamiętając o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć). 

    

Makowce piec w temperaturze 170 stopni przez około 30-40min. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. U mnie za chwilę też na blogu mój pierwszy w życiu makowiec. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... ale pięknie wyglądają, ale się musiałaś napiec tyle blach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile blach! Imponująco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makowce świetnie wyglądają. Owinięcie papierem to dobry patent.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki. myślę ,ze przepis trafiony.A te zdjęcia potwierdzają.Cudne! Żeby mi takie wyszły...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy te strucle można by zrobić z jakimś dżemem zamiast masy makowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie robiłam w wersji z dżemem, dlatego niestety nie wiem jakie będą efekty :) ten przepis jest typowo pod mak, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dobry przepis, bardzo smaczne strucle, a z tej ilości ciasta spokojnie wychodzą 4 sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Wzorowo zawinięte ;)
    Jeszcze nigdy nie piekłam w pergaminie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne makowce , w tym roku spróbuję upiec w/g Twojego przepisu , pozdrawiam cieplutko :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny Gabrysiu jak z obrazka. :) rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci wyszły Gabrysiu, u mnie też są obowiązkowo na każde święta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...