poniedziałek, 30 grudnia 2013

Szynka pieczona



Pieczone mięso, które znakomicie sprawdza się jako danie na ciepło oraz jako domowa wędlina

Składniki:

  • szynka wieprzowa 
  • kilka ząbków czosnku 
  • przyprawa do gulaszu 
  • sól 
  • pieprz 


Przygotowanie:

Szynkę myjemy, nacinamy lekko co kilka centymetrów i wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej 4 godz. 



Pieczemy w rękawie przez około pół godz. w temp 250 st., a następnie przez około godzinę w temp. 180 st. 

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. UEmilkiwkuchni6 stycznia 2014 15:17

    Musi być pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobną szynkę, przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. :-D wygląda cudnie! http://latosiowy-dom.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Skorzystam z przepisu. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego jak pieczona szynka

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja piekę szynkę w temperaturze 85-120 st przez ok 3 godz w zależności od wielkości a sprawdzam stopień upieczenia "babcinym patyczkiem". To jest idealny sposób na pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja w chude mięsa wieprzowe czyli łopatka lub schab "pikuje" gwożdziami z zamrożonej słoniny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję wędzoną słoninę. Pycha!

      Usuń
  8. nigdy nie próbowałam nacinać szynki, widzę że wprowadzę to przy następnym pieczeniu!
    RitasKitchen

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio piekłam karczek, oj kanapka z takim mięskiem smakuje całkiem inaczej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...