sobota, 28 grudnia 2013

Wigilijna kapusta



Postna kapusta, czyli jedno z tradycyjnych dań na wigilię

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej 
  • 200 g grochu 
  • 4 śliwki kalifornijskie suszone bez pestki 
  • 200 g pieczarek 
  • 2 cebule średnie 
  • 4 łyżki oleju lnianego 
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:

Kapustę płuczemy w wodzie i wyciskamy aby pozbyć się kwasu oraz gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, dusimy z olejem lnianym. Groch gotujemy. Do ugotowanej kapusty dodajemy poduszone pieczarki z cebulą, groch i pokrojone śliwki. Całość podgotowujemy oraz solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...