sobota, 28 grudnia 2013

Wigilijny groch z grzybami



Groch z grzybami to danie, które pojawia się na wigilijnym stole

Składniki:

  • 500 g grochu 
  • 2 cebule 
  • 4 łyżki oleju lnianego 
  • 200 g pieczarek lub grzybów 
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:

Groch moczymy w wodzie oraz gotujemy na miękko. Pieczarki (grzyby) pokrojone w plasterki dusimy z lnianym olejem i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie dodajemy pieczarki z cebulą do ugotowanego grochu, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy jeszcze kilka minut.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Zdjęcie jest chyba nie tej zupy której przepis podajesz. Na zdjęciu jest fasola a nie groch.Groch omielany po ugotowaniu zawsze się rozpada a jeśli jest cały (z łupiną) to ta łupina po ugotowaniu pozostaje widoczna w zupie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moich stronach tak nazywane jest to danie, a mała fasola jest nazywana grochem :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. W moich stronach ? Czyli gdzie? Udowodnij!!! Ilu chałup w tych stronach twoich, trzy?, cztery?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...