poniedziałek, 23 grudnia 2013

Zrazy zapiekane z cebulą i serem



Szybkie i smaczne danie obiadowe

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 1 bułka kajzerka 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gulaszu 
  • 1 jajko 
  • bułka tarta 
  • 2 średnie cebul 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 250 g sera żółtego 


Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w wodzie. Następnie mięso wkładamy do miski, dodajemy bułkę, jajko, sól, pieprz i przyprawę do gulaszu. Wszystko mieszamy i tworzymy kulki, obtaczamy je w bułce tartej oraz obsmażamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka lekko solimy i posmażamy, pod koniec dodajemy koncentrat. Podsmażoną cebulę wykładamy na kotlety. Całość przysypujemy serem żółtym startym na grubych oczkach. 

  

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 30 minut. 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale! Zapisuję przepis, przyda się na obiad po świętach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie, jak to łatwo zrobić cos innego z naszych ulubionych mielonych. Zapisane do zrobienia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze tez do tej pory nie wpadlam na to, ze mozna kotlety przygotowac w pizkarniku:) dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne .Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...