poniedziałek, 13 stycznia 2014

Faworki



Tanie, szybkie, a przede wszystkim smaczne i zawsze się udają

Składniki:

  • 3 serki waniliowe po 175 g 
  • 2 żółtka 
  • 2 jajka 
  • około 0,5 kg mąki 
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia 
  • 100 ml wódki 
  • cukier waniliowy 
dodatkowo:
  • minimum 1 l oleju 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy jak na ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Tniemy ciasto na paski 10x2 cm. Każdy pasek na środku nacinamy wzdłuż na około 1,5 cm, przekładamy jeden koniec przez dziurkę. 


Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

   

Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże ze szklanką mleka. 

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam faworki :D Super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ale bym takich pochrupała! Świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak nie kochać takich smakołyków ? Pozdrawiam i zapraszam do swojej blogowej kuchni ; http://sio-smutki.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygladaja tylko troszke grubawe ...ale moze dla tego ze niezbyt rowałkowane ale mniam mniam..

    OdpowiedzUsuń
  5. czy na pewno 100 ml wódki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na pewno 100 ml wódki:) alkohol wyparowuje i powoduje że ciasto wchłania mniej tłuszczu. Wódkę można zastąpić octem ale należy dać go o połowe mniej:)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. tylko 100? :) może cały litr i nie odparowywać

      Usuń
  6. tyle tylko, że to nie jest przepis na prawdziwe faworki. wg tych składników robi się tak naprawdę obwarzanki - ale twaróg zamiast serków waniliowych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wódką jeszcze nie smakowałam:) Ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  8. A tą wódkę to przed czy po? Żartuję ja daję spirytus ale tylko łyżkę na dwie szkl mąki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...