poniedziałek, 10 lutego 2014

Babka cytrynowa



Pyszna i aromatyczna babka, która zawsze się udaje

Średnica formy: 26 cm

Składniki:

  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanka oleju np. słonecznikowego 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 duża cytryna 




Przygotowanie:

Jajka, cukry i olej razem miksujemy, aż rozpuści się cukier. Następnie dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy startą skórkę cytryny (na drobnych oczkach tarki) oraz kilka kropel soku z cytryny. Pieczemy w prodiżu lub w foremce do babki ok. 45 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. dobra jest ta babka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta babka jest wyśmienita:) w sam raz do kawy i herbaty:)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Jadłam :D gorąco polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu wygląda tak apetycznie,że chyba ją upiekę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moc internetu - patrzę na zdjęcia i czuję ten boski aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cytrynowa babka-właśnie do kawusi smakuje ekstra.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...