środa, 19 lutego 2014

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym



Wyśmienity makaron z dodatkiem szpinaku

Składniki:


  • makaron penne
  • 250 g pieczarek
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 120 g sera żółtego
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na dużej patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz solimy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy.Rozmrożony szpinak odsączamy z wody, dodajemy na patelnię. Całość dusimy. 


Śmietanę mieszamy z odrobiną ciepłej wody, wlewamy na patelnię, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chwilę gotujemy. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ugotowany makaron oraz ser przesypujemy na patelnię, wszystko mieszamy.

Smacznego!



39 komentarzy:

  1. oo, jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś podobnego siostra niedawno mi przyrządziła, mniam, szpinak jest zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i smacznie. Zam inne wersje tego przepisu również wychodzą rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem w pracy, przed śniadaniem, przeczytałam... kiszki mi zaczęły grać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę świety przepis na szybkie jedzonko na wakacje, super. Przyda się na wyjeżdzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja znam lepszy przepis (choć bardziej kaloryczny) - zamiast 12% śmietanka 18% i zamiast zwykłego sera - ser pleśniowy blue.Sos robi się wtedy przepyszny!! zamiast pieczarek można dać wędzonego łososia albo pieczarki+szynka. Najlepszy jest makaron tagliatelle do tego dania

    OdpowiedzUsuń
  7. danie dla moich małych pożeraczek szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaki ser żółty tam dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda. Polecam też risotto.
    http://inews.com.pl/WordPress3/risotto-ze-szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis
    Moje zmagania z niepłodnością
    http://nieplodnosc-zmagania-wuk.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. Anita Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym3 sierpnia 2013 12:28

    Super potrawa, ja dodaję kurczaka w kostkę usmażonego na patelni
    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja dodaje stanowczo mniej smietany.

    OdpowiedzUsuń
  13. polecam śmietankę ze wsi od sprawdzonego osobnika

    OdpowiedzUsuń
  14. ALE fajne danie, uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie, lecz u mnie w rodzinie mało kto jada szpinak

    OdpowiedzUsuń
  16. Szpinak jest bardzo zdrowy. Nie wiem skad poglad ze jest niesmaczny. U mnie jedynie problemem jest ze od razu po szpinaczku musze siegac po nici dentystyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szpinak dobra rzecz:) Lubimy bardzo:) Na naszej stornie wiele przepisów na makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne ale proponuje dorzucic sera pleśniowego. Wersja z serem pleśniowym to miód w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest to bardzo prosta potrawa w przygotowaniu, nie powinno wam to sprawić większych problemów. Potrawa jest naprawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  20. @freedollar, zdrowy i smaczny, choć nie zawsze co zdrowe to smaczne

    OdpowiedzUsuń
  21. wszystko super, tylko po co tu pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsze co może być! Pycha :>
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzięki temu przepisowi przekonałam wreszcie swoją rodzinę do szpinaku :) Bardzo prosty, nawet dla początkującego kucharza, naprawdę polecam wszystkim :) Obiad na miarę dobrego szefa kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pychota!!! Szpinak + makaron = <3

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Od samego patrzenia na fotki ślinka mi cieknie ;-)
    całkowicie trafione w moje gusta szpinak i makaron :D mniam mniam

    Pozdrawim :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Te pieczarki trzeba wrzucić do tej cebuli czy podsmażyć osobno?

    OdpowiedzUsuń
  27. Pieczarki wrzucamy do cebuli i razem dalej podsmażamy:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pochłonę wszystko co ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda obłędnie.Zapisane w ulubionych:)Na pewno zrobię jeszcze w tym tygodniu:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo smaczny przepis, i łatwy do wykonania - skoro nawet mi się udało :-). Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  31. makaron i szpinak to idealny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  32. ja robie podobne danie ze starta i podsmazona na czosnku cukinia

    OdpowiedzUsuń
  33. mmm uwielbiam pasty - super prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...