wtorek, 25 lutego 2014

Róże karnawałowe



Faworki w kszałcie róż, czyli wyśmienity pomysł na smaczny Tłusty Czwartek

Składniki:

ciasto:
  • 3 serki waniliowe po 175 g 
  • 2 żółtka 
  • 2 jajka 
  • około 0,5 kg mąki 
  • 1 łyżeczka czubata proszku dopieczenia 
  • 100 ml wódki 
  • cukier waniliowy 
dodatkowo:
  • białko 
  • minimum 1 l oleju 
  • cukier puder 
  • wiśnie lub dżem 




Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy jak na ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy kółka w dwóch wielkościach. Większe kółka nacinamy w czterech miejscach, natomiast mniejsze w trzech miejscach. Nacięte kółka sklejamy na środku białkiem i wciskamy lekkie wgłębienie. 

  

Tak przygotowane róże smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem oraz na środek kwiatka układamy wiśnię lub dżem. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Cudowne! Muszą być przepyszne. Kocham oponki, chrust i tego typu rzeczy, więc i róże podbijają moje serducho.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite różyczki. Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...