czwartek, 13 lutego 2014

Tort walentynkowy



Delikatny i słodki tort, czyli smaczna propozycja na Walentynki

Średnica formy: 25 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek 
  • 1 1/2 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
masa:
  • 1 szklanka cukru 
  • 3/4 szklanki mleka w proszku 
  • aromat waniliowy lub śmietankowy 
  • 230 g miękkiego masła lub margaryny 
dodatkowo:
  • 3 łyżki kakao 
  • 1/5 szklanki wódki 
  • 1/5 szklanki wody 
  • czerwona polewa 



Przygotowanie:

Żółtka odzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanliwoym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia po czym uciramy na jednolita masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do przygotowanego ciasta, całość delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temp. 170 st przez około 45 min. Masło na masę ucieramy z cukrem, mlekiem w proszku i aromatem na jednolita masę. Z gotowego biszkoptu wycinamy serce następnie dzielimy je na 3 blaty. Każdy blat nasączamy wymieszaną wódką z wodą. Blaty przekładamy masą oraz smarujemy boki ciasta, które obsypujemy pokruszonymi resztkami ciasta wymieszanymi z kakao. Górę ciasta polewamy czerwoną polewą. 

Smacznego!


O Walentynkach nawet ziemniak nam przypomina :) 



5 komentarzy:

  1. Piękny! I do tego jaka urocza dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny torcik :-)
    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo walentynkowy. Serdeczne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszedł na prawdę piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda :-) Torcik idealny! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...