piątek, 21 marca 2014

Cebulaki



Dla jednych cebulak, dla innych cebularz, a to najsłynniejsze lubelskie placki z cebulą

Ilość: około 12 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 5 dag drożdży 
  • 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 
  • ok. 4 szklanek mąki wrocławskiej lub krupczatki 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 jajka 
  • 1/4 kostki margaryny (60 dag) 
  • 1 łyżeczka soli 
farsz:
  • 5 dużych cebul 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej lub ostrej 
  • pieprz mielony 
  • 2 płaskie łyżki maku 
  • olej 


Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obraną cebulę kroimy w cienkie pół krążki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę solimy, pieprzymy i wsypujemy według uznania paprykę. Następnie farsz dzielimy na 2 połowy. Do jednej, jeszcze ciepłej części wsypujemy mak i razem mieszamy. Drugą pozostawiamy na patelni. Potem do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, stopioną, przestudzoną margarynę i roztrzepane 1 całe jajko + żółtko (białko pozostawiamy). Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem. Następnie na 6 placków rozkładamy wcześniej przygotowany farsz z makiem, a na pozostałe z samą cebulą (powstaną dwa rodzaje). 


Cebularze pieczemy w temp. 175 st. do momentu, aż się zarumienią (ok.20 min). Doskonale smakują podane z czystym barszczem. 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Mam wszystkie składniki. I pewnie zrobię. Tylko, że jak oglądam tyle pyszności to zastanawiam się kto i kiedy to wszystko przeje, skoro ja tyle chcę tego robić. Może zacznę piec, smażyć, gotować, grillować, dusić itp. ale dla jakiejś restauracji ;) Bo nawet tego nie wybiegam. Musiałabym biegać non stop ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuje za nieskomplikowany przepis który szybko wykorzystam ponieważ uwielbiam cebularze ale jakoś nigdy do tej pory nie zrobiłem sobie ich w domu. Sam nie wiem dlaczego. Czyżbym myślał że jest to aż tak skomplikowane - nie wiem. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz oczy moje widza cebularza z makiem. Pewnie lokalna nowinka i nie mój region - ja znad morza :P Spróbowałabym takiego wynalazka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi najlepiej smakują z masłem mmm pycha 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...