poniedziałek, 17 marca 2014

Dorsz smażony w cieście piwnym



Rybka w piwnej panierce to doskonały pomysł na danie obiadowe

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza 
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki mleka (w przypadku, gdy nie dajemy piwa 3/4 szklanki) 
  • 1/4 szklanki piwa (jak nie wlewamy piwa należy wsypać szczyptę proszku do pieczenia) 
  • 2 jajka 
  • 1 duża cebula 
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa do ryb, sok z cytryny 
  • olej 



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w talarki, a filet na mniejsze porcje. Następnie rybę z obu stron doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą i posypujemy pokrojoną cebulą. Całość odkładamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce. W miedzyczasie do wysokiego naczynia dodajemy mąkę, mleko, piwo, jajka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i mikserem wyrabiamy ciasto (musi być gęste). Potem na złoty kolor podsmażamy cebulę i na tym samym oleju smażymy rybę. Najpierw jednak skrapiamy ją sokiem z cytryny i następnie obtaczamy w cieście. Rumiane filety wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Danie z dorsza doskonale smakuje podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziemy tutaj.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mmmmm :) Aż ślinka cieknie! Muszę spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm wygląda apetycznie :D u mnie właśnie pojawił się nowy przepis na dorsza :) zapraszam! http://lightlife.blog.pl/2014/04/16/dorsz-curry-zapiekany-z-dzikim-ryzem-w-jogurcie-naturalnym/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...