środa, 26 marca 2014

Gołąbki bez zawijania



Gołąbki, króre nie wymagają zawijania, są szybkie i smakiem przypominają te tradycyjne

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. łopatki lub drobiowego 
  • 2 woreczki ryżu (200 g) 
  • 3/4 szklanki kaszki manny 
  • 1/2 kg kapusty zwykłej białej lub pekińskiej 
  • 2 jajka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek, sól, pieprz mielony 
  • olej do smażenia 
sos do gołąbków bez zawijania:
  • ok.1/2 l bulionu 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chili, lubczyk lub inne przyprawy według uznania 


Przygotowanie:

Ryż gotujemy ok. 5 minut krócej niż podano w przepisie na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kapustę szatkujemy w bardzo drobną kostkę i odgotowujemy w osolonej wodzie ok 10 min (natomiast kapustę pekińską kroimy, solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy). Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygniecia. Potem do surowego mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, kaszkę, sól, pieprz, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, aż składniki się połączą. Następnie formujemy gołąbki, obsmażamy z obu stron na złoty kolor. 


Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-30 min

Smacznego!


34 komentarze:

  1. Robiłam już takie ,są naprawdę dobre.Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 woreczki ryżu i szklanka kaszki na 0,5kg mięsa- rzeczywiście oszukane gołąbki :)- ciekawe czy choć trochę smakują mięsem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są oszukane gołąbki, a nie przepis na kotlety mielone:)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Niebo w buzi.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. tez je robie ale pod nazwa golabki po cygańsku mój prawie 2 letni synus nie może się ich najeść choć ogolnie to straszny niejadek ,ale daje prawie 1kg miesa

    OdpowiedzUsuń
  5. gołąbki są wspaniałe ale na 0,5 kg mięsa tylko 1 woreczek ryżu i żadnej kaszy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są gusta i guściki, mi osobiście smakują z większą ilością ryżu :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. czy pekińska też trzeba gotować? ggenia49

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kapusty pekińskiej nie gotujemy, jedynie solimy i odstawiamy na ok.15 minut, aby puściła wodę, którą wylewamy, a następnie łączymy ją z mięsem i innymi składnikami, pozdrawiam!

      Usuń
  7. A kapusta wloska? Trzeba gotowac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć też kapustę włoską, w tym przypadku postępujemy dokładnie tak samo jak przy użyciu kapusty pekińskiej, pozdrawiam!

      Usuń
  8. ja robię bez ryżu i kaszy dodaję tylko kapustę nic nie gotuję gołąbki i tak się muszą gotować długo także kapusta się i tak ugotuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe, czyli w zwykłych gołąbkach masz tylko mięso i kapustę? trochę to nie bardzo na gołąbki wygląda.

      Usuń
    2. nie wiem skąd jesteś, ale moja teściowa pochodząca z Warszawy robiła gołąbki z samego mięsa/dla mnie to kapusta faszerowana miesem/,a w Galicji /Kraków/ gołąbki robi się z kaszą, a w formie współczesnej z ryżem.Ja kocham te z kaszą, dodaje jeszcze garść pęczaku. pozdrawiam ... elka

      Usuń
  9. Wyglądają tak smacznie , że aż ślinka leci , muszę spróbować takie zrobić. Zawsze robiłam standardowo.

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygladaja:) dawno juz sciagnelam ten przepis do przygotowania i mysle ze na weekendzie zmotywuje sie aby je przygotowac w koncu tym bardziej, że od dawna chodzą za mna golabki:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robiłam podobne ale dawałam szklankę niegotowanego ryżu i kapustę szatkowaną surową(wcześniej nasoloną),oczywiście gotowały się dłużej ale tylko zalane bulionem, sos można zrobić później,równie dobre i prościej

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie same robe pochwała dla waszej kuchni..........

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo dobry przepis, wypróbowałam. tylko zamiast gotować kapustę starłam ją na grubych oczkach a potem odcisnęłam wodę, tak jest łatwiej i szybciej

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, polecam. Wyszły bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ludzie ! Ratunku !!! jaka jestem głodna. Wszystko przez te gołąbasy !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. SA wspaniale parokrotnie robilam !!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja dodaje jeszcze czerwona paprykę i pieczarki. Pyszota!!!;

    OdpowiedzUsuń
  18. Faktycznie gołąbki paluszki lizać i szybkie do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  19. ja mieso zastepuje pieczarkami I gorowana soczewicza:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Parokrotnie juz robiłam i polecam niedowiarkom sa wspaniale .ja dodalam troszke kaszy manny i 2 cebulki podsmarzone i troszke ziolkminu mielonego .

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają bardzo smakowicie, będą u mnie dzisiaj na obiad. Wypróbuję z ryżem, dotychczas robiłam je z bułką namoczoną w mleku lub z kaszą manną lecz bez ryżu. Polecam dodać nać pietruszki doda aromatu .

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo smaczne pycha polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo pyszne ! :D tylko zamiast kroić cebule w kostkę polecam zetrzeć na tarce , wtedy czuć aromat cebulki a nie tak bardzo w buzi , nie każdy to lubi np mój chłopak ;) Pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
  24. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam dzisiaj na obiad, zmodyfikowałam tylko sosik i wyszły smaczne. Następnym razem zmniejszę trochę ilość ryżu i będzie dla nas idealnie. Dziękuję za przepis :) Pozdrawiam, Viola.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pierwszy raz robiłam gołąbki oszukane i wyszły fantastycznie :) Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak pokrojoną cebulę podsmażymy, to gołabki są lepsze. Ja też poszatkowaną kapustę najpierw duszę trochę na parze, a potem wraz z cebulą podsmażam. Rodzina woli tę wersję od pierwotnej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...