czwartek, 6 marca 2014

Pikantna potrawka



Pikantna potrawka, czyli rozgrzewający kociołek z pulpecikami z piekła rodem 

Składniki:

  • 3 marchewki 
  • 1 czerwona papryka 
  • pół główki kapusty 
  • 4 pomidory lub pomidory w puszce 
  • mały seler 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki 
  • czerstwa bułka kajzerka 
  • 1 papryczka chili 
  • 2 łyżeczki koncetratu 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka 


Przygotowanie:

Obraną i umytą marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z wodą. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. W międzyczasie mieszamy mięso mielone z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanymi liśćmi pietruszki, namoczoną w wodzie bułką i pokrojoną papryczką chili. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i formujemy małe pulpeciki. 


Następnie, gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , selera, cebulę, nać pietruszki, koncentrat i wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, duża ilością majeranku i lubczyku. Potrawkę gotujemy do miękkości ziemniaków. Znakomicie smakuje z chlebem. 

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Moje smaki, uwielbiam pikantne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. Uwielbiam takie jednogarnkowe, sycące dania. Na pewno skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis!!! Uwielbiam takie potrawki, a ta Twoja wygląda baaardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z podstawowych składników wyszła szlachecka potrawa;) Gratuluje inwencji i polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...