wtorek, 11 marca 2014

Żeberka w kapuście



Żeberka w kapuście to mięsne danie obiadowe, którym każdy będzie zachwycony

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 1 kg białej kapusty lub kiszonej 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz ziarnisty, ostra papryka, kminek, przyprawa do dań z kapusty 
  • smalec lub olej do smażenia 
  • mąka 
  • 1 szklanka wody lub bulionu 


Przygotowanie:

Umyte żeberka kroimy na porcje, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu smażymy również pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie podsmażone żeberka i cebulę przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy do niego także grubo poszatkowaną kapustę, pokrojony czosnek, przyprawy oraz sos sojowy. Całość zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Danie żeberka w kapuście podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Baardzo apetyczne te żeberka....
    mam jeszcze zapasy kiszonej kapuchy, więc chętnie skorzystam z pomysłu
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się głodna zrobiłam :) muszę wypróbować tylko czy taki laik jak ja da sobie radę?
    Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością sobie poradzisz z tym daniem :)
      pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...