Baranek wielkanocny z masła

Baranek z masła to doskonały dodatek do koszyczka i na stół wielkanocny

Składniki:
  • na 1 szt. 1/2 kostki masła (ok.100 g) dobrej jakości
  • bukszpan
  • ziarenka pieprzu
ponadto:
  • ok. 1/2 l zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • drewniana foremka o wymiarach 11,5x6,5 cm



Przygotowanie:

Do miseczki nalewamy zimną wodę, wsypujemy sól i mieszamy, aż się rozpuści. Do tego roztworu wkładamy rozłożoną foremkę i moczymy ją kilka godzin (ok.3, 4). Po wyjęciu z wody połówki foremki wypełniamy bardzo szczelnie wyjętym z lodówki masłem. Następnie obie części łączymy, mocno dociskamy, nadmiar masła usuwamy i wyrównujemy spód.

Foremkę z barankiem wkładamy do schłodzenia na kilka minut do lodówki (ok. 15 min). Potem delikatnie rozdzielamy obie części, podważając od spodu nożem. Ostrożnie wyjmujemy baranka i ozdabiamy go. Oczy robimy z ziaren pieprzu, a uszy i ogonek z liści bukszpanu.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Śliczny... :)) a gdzie szukać takiej cudnej foremki....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką foremkę można znależć na allegro pod hasłem forma na masło baranek, na tablica.pl lub na wszelkich bazarkach :)
      pozdrawiam!

      Usuń
    2. o to samo miała pytać:-)
      Wesołych świąt życzę:-)

      Usuń
  2. Barankami zajmuje się u mnie kochana i doświadczona starszyzna ;) wyszły prześliczne! Zawsze mnie rozczulają jak się je ułoży w koszyczkach wśród wszystkich pachnących cudowności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny ten Twój baranek:))

    OdpowiedzUsuń
  4. mój Tato przygotowuje takie same:) przed Swietami zwykle idzie masowa produkcja tych baranów dla rodziny i znajomych:) pozdrawiam i zycze radosnej Wielkanocy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko robię tak samo (mam taką foremkę), tylko nacieram ją solą a nie moczę w słonej wodzie
    .
    Wesołych świąt !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie moczę ani nie solę foremki.na rozłożone foremki zakładam cienką folię spożywczą nakładam masło ściskam i gotowe.Dzięki foli baranek oddziela się od foremki bez problemu.Szybko ok.1 min i wygodnie.olecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Osobiście nie moczę formy tylko wykładam folią aluminiową, nakładam masło i gotowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie się prezentuje twój baranek.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyskoczył z foremki, będzie się super prezentował w koszyczku i na stole wielkanocnym.

    OdpowiedzUsuń