czwartek, 3 kwietnia 2014

Leczo z makaronem



Leczo z makaronem to smaczny i prosty pomysł na obiad gdy znudzi się tradycyjne spaghetti

Składniki:

  • 1 czerwona papryka 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 żółta papryka 
  • około 250 g kiełbasy 
  • 1 mała cukinia 
  • 2 duże cebule 
  • 4 pomidory lub pomidory z puszki 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk 
  • makaron 



Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju. Do podduszonej lekko papryki dodajemy cukinię pokrojoną w ćwiartki. Nastepnie gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory i wsypujemy pokrojoną w pióra cebulę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w talarki, po czym dodajemy ją do gotującego się lecza. Doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut. Leczo wspaniale smakuje z makaronem, ryżem, chlebem, czy też z ziemniakami. 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ha, jaki fajny pomysł na odmianę smaku makaronu....:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) bardzo ładny blog i super przepisy :) chciałem zaprosić do współpracy z moim serwisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, smacznie i zdrowo, czyli tak właśnie lubię najbardziej :D Dzięki wielkie za inspiracje i zapraszam do mnie na bloga, gdzie też od niedawna stawiam pierwsze kroki kulinarne ;) http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Obżarciuchu, piękny przepis. Bardzo kolorowy i pewnie bardzo smaczny! Dzięki za odwiedziny i zapraszam ponownie na blog. :)

    Ja leczo najczęściej robię na jesieni, kiedy papryka i cukinia kosztują tyle co nic i smakują wyśmienicie - jesiennie i genialnie.

    Zytka M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...