piątek, 18 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami



Tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, który zawsze się udaje

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 żółtka 
  • 1/2 kostki margaryny (125g) 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • ¾ szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • poszuka brzoskwini (500g) 
masa serowa:
  • 1,2 kg sera 
  • kostka masła (200g) 
  • 9 dużych jaj 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżka kaszki manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • według uznania: rodzynki, skórka z cytryny, wyciśnięty sok z połowy cytryny 
pierzynka z kokosu:
  • 10 dag cukru 
  • 10 dag masła 
  • 3 białka 
  • 15 dag wiórek kokosowych 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 




Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w porządną kulę (gdy ciasto wyjdzie za gęste dodajemy łyżkę śmietany) i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Staramy się też wyłożyć boki foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 min w temperaturze 170 stopni. Podpieczone ciasto wyjmujemy na 5 min i układamy na nim pocięte w ćwiartki owoce. 

  

Ser mielimy co najmniej 2 razy. Następnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po kolei żółtka, zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia, rodzynki, sok i skórkę z cytryny, a na koniec ubitą pianę z białek. Utartą masę wylewamy na owoce. Masło na pierzynkę roztapiamy i studzimy. Następnie białka ubijamy z cukrem i stopniowo do nich dodajemy wystudzone masło oraz wiórka kokosowe. Całość wykładamy na masę serową. 

   

Tak przygotowany sernik pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 1 h 10 min (gdy wiórka kokosowe zaczną się rumienić przykrywamy je papierem do pieczenia, aby się nie spaliły). 

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Pycha sernik, efekt końcowy genialny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też świetny sernik! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba i bardzo doceniam, jak widzę na blogu zdjęcia z placu boju - takie podczas przygotowywania - wiem że przy samym pieczeniu/gotowaniu jest dużo pracy a jeszcze w międzyczasie robienie zdjęć to dodatkowa robota, nie mówiąc potem o ich edycji, wyborze itp itd. super! na pradę fajnie to tu wygląda i widać że serducho jest w tego bloga wkładane :)

    pozdro oobżarciuszku & oczywiście mniam ;)

    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglada ten sernik :)
    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brakuje w podanych przez Ciebie składnikach "pierzynki z kokosu" ilości masła. Proszę o podanie, bo chciałam upiec te pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś umknął mi ten składnik :) już poprawiłam i dziękuje za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń
  6. pyszny- wygląda jak babci :) czyli najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani Gabrielo , dziękuję za wysiłek i podzielenie się znakomitym przepisem na sernik , ale proszę mi zdradzić tajemnicę jak Pani wyciągnęła ten sernik z foremki nie uszkadzając sernika .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik wyciągamy przy pomocy dwóch desek, przykładamy jedną deskę do blaszki i odwaracamy do góry nogami, następnie przykładamy drugą deskę do sernika już bez blachy i ponownie odwracamy, pozdrawiam!

      Usuń
  8. Pani Gabrielo , ten sernik pieczemy ,, góra - dół " , czy tylko przy załączonej dolnej grzałce ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Gabrielo , Pani jest solidną Firmą . Bardzo dziękuję za błyskawiczną , pomocną odpowiedź na moje pytania Serdecznie pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik to moje ulubione ciasto, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Serniczek z owocem to jest to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...