wtorek, 22 kwietnia 2014

Tort ajerkoniakowy



Smaczna i szybka propozycja na tort ajerkoniakowy dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu

Średnica formy: 28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 dużych jajek 
  • 15 dag cukru 
  • 15 dag mąki (1/2 mąki tortowej, 1/2 mąki ziemniaczanej) 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
do nasączania
  • wódka lub inny alkohol 
masa:
  • 1 opakowanie (120 g) kremu do tortu o smaku ajerkoniakowym 
  • 300 ml zimnego mleka 
  • 1 dżem z czarnej porzeczki (400 g) 
  • starta czekolada 



Przygotowanie:

Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 części. Do naczynia wlewamy zimne mleko i wsypujemy zawartość torebki. Miksujemy około 3 min, aż powstanie gęsty krem. 

 

Blaty biszkopta nasączamy alkoholem. Następnie smarujemy pierwszy blat dżemem i wykładamy 1/3 masy ajerkoniakowej. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą ajerkoniakową boki tortu, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy owocami. 


Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Prosty i smaczny torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż buzia się cieszy :D Na pewno jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim CUDEM kusić zaraz po świętach....? To niewybaczalne.....ale wybaczam, bo pewnie gościł na świątecznym stole....:)) Wygląda obłędnie... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placków zabrakło na stole, więc trzeba było wymyśleć coś szybkiego :) pozdrawiam!

      Usuń
  5. 1/2 mąki ale kg czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej, pozdrawiam!

      Usuń
  6. Kurczę, nawet nie wiedziałam, że tort się tak szybko i z pozoru łatwo robi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja protestuję!!!! to jest zamach na moją dietę i moje treningi!!!! :D :D :D cudowny jest ten tort! a tą masą i startą czekoladą to bym się sama posmarowała i posypała - tak to zayebiście wygląda!

    http://ucztawloska.blogspot.com/

    pozdro&mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląd wspaniale i na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ajerkoniak :-) pyszny torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. 15 dag mąki?nie za mało???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, to prawidłowa ilość mąki, pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...