piątek, 11 kwietnia 2014

Zakwas do wielkanocnego żurku



Zakwas to podstawa udanego świątecznego żurku

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej (6 łyżek) 
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojonego 
  • skórka z jednej kromki razowego chleba 
  • ok. 1 litra przegotowanej, ciepłej wody 




Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do szklanego lub glinianego naczynia, zalewamy wodą i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i skórkę razowego chleba (można też dodać odrobinę cukru, ale niekoniecznie). Nastaw przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Po ok. 5 dniach, zakwas będzie miał kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Tak przygotowany zakwas wykorzystujemy do zrobienia świątecznego żurku (gdy część pozostanie można go przelać do butelki i przechowywać w lodówce). 

Smacznego!

Zakwas do wielkanocnego żurku po 2 dniach: 


Zakwas do wielkanocnego żurku po 5 dniach: 




7 komentarzy:

  1. Sprobuje, trudne nie jest, moze sie uda hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek na takim zakwasie palce lizać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejmę wyzwanie i na tegoroczne Święta sama zrobię zakwas. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku zrobię sama! Wg przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy zakwas jest najlepszy :) jak zrobisz daj znać jak poszło :)

      Usuń
  5. U mnie w tym roku żurku nie będzie, planuję rosołek cytrynowy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będziesz miała pyszny żur:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...