sobota, 19 kwietnia 2014

Żurek po staropolsku



Żurek po staropolsku to tradycyjne danie świąteczne, podawane na śniadanie lub obiad wielkanocny

Składniki:

  • 2,5 l wody 
  • 0,5 l zakwasu
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 mały seler 
  • 20 dag wędzonego boczku lub wędzona kość ze schabu 
  • 3 pęta białej kiełbasy 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 mały korzeń chrzanu 
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, pieprz mielony, liść laurowy, majeranek, sól 
dodatkowo:
  • ugotowane jajka 


Przygotowanie:

Boczek wraz z marchewką, pietruszką, selerem oraz przyprawami (poza pieprzem mielonym i majerankiem) gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie wywar przecedzamy, a boczek kroimy w kostkę i wsypujemy z powrotem. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na bardzo małym ogniu około 15 minut po czym ją wyjmujemy. Natomiast do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo starty chrzan. Wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za rzadki podprawiamy go odrobiną mąki ze śmietaną. Żurek podajemy na gorąco z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami oraz białą kiełbasą. 

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :D Prawdziwy żurek na zakwasie to dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...