sobota, 31 maja 2014

Blok czekoladowy



Doskonały i szybki deser bez pieczenia, przysmak z czasów PRL-u

Forma: keksówka ok. 28 cm

Składniki:

  • 250 g masła 
  • 400 g mleka w proszku 
  • 3/4 szklanki mleka (może być woda) 
  • 1 szklanka cukru (jeżeli ktoś lubi b. słodko można dać 1,5 szklanki) 
  • 5 łyżek kakao 
  • około 6 paczek herbatników (600 g) 



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, wkładamy masło, wsypujemy cukier oraz kakao. Całość mieszamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i połączą. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa przestygła. W międzyczasie formę wykładamy papierem do pieczenia (papier powinien wystawać poza keksówkę, aby łatwiej było wyjąć blok). Potem herbatniki wsypujemy do miski (pozostawiamy 2 paczki ok. 200 g) i za pomocą tłuczka, malaksera lub ręką rozgniatamy je drobno. Następnie do masy czekoladowej porcjami wsypujemy mleko w proszkui miksujemy. Dodajemy również porcjami pokruszone herbatniki (tyle ile masa przyjmie) i drewnianą łyżką wszystko dokładnie mieszamy (masa jest bardzo gęsta). Można też dosypać bakalie (np.: rodzynki, orzechy). Do formy wykładamy połowę masy, mokrą ręką dociskamy i wciskamy kilka podzielonych na duże kawałki herbatników tych, które pozostawiliśmy. Podobnie postępujemy z pozostałą masą i kawałkami herbatników. Całość ponownie ugniatamy wilgotną dłonią i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i blok kroimy na kawałki. 

  

Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Ale fajne musze to kiedyś zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki blok robiłam w czasach kartkowych w PRL-u, chętnie spróbowałabym i dziś, ten wygląda rasowo!
    Na ladach sklepowych stały takie bloki, ciemne i jasne, z sentymentem wspominam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie kupic mleko w proszku ?? .To niebieskie po 19 zł ( w PRL ) było .A dzis jakie jest mleko w proszku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko w proszku mozna kupić w każdym supermarkecie :) Wybierając zwróć uwagę aby nie było graulowane tylko zwykłe mleko w proszku :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  4. Mój mąż wprost przepada za takim czekoladowym blokiem, zawsze mówi: "zrób mi czekoladki" :D czasem dodaję różne orzechy i suszone owoce dla urozmaicenia :) Twój blok jest pięknie uformowany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż wprost przepada za takim czekoladowym blokiem, zawsze mówi: "zrób mi czekoladki" :D czasem dodaję różne orzechy i suszone owoce dla urozmaicenia :) Twój blok jest pięknie uformowany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie, klasyk! U mnie w domu się to zawsze nazywało kryzysowy blok ;) A bez herbatników i wylewana na dużą blachę była kryzysowa czekolada ;) Prostota smaku, ale jaka frajda przy jedzeniu! Nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis !!! Sprawdziłam ! !! Jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast herbatników można dodać ryż preparowany, też dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można do środka dodać różności, bakalie, orzeszki itp. Wtedy jest ciekawszy w smaku:) Choć powiem szczerze, że wolę jednak klasyczny z samymi herbatnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja pamiętam jak mama robiła czekoladki na choinkę ale do masy dodawała troche masła a więcej Ceresu a teraz nigdzie nie ma tego tłuszczu. jak ktoś wie niech napisze gdzie można kupić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gabrysiu, długo szukałam prawdziwego przepisu na ten blok, aż wreszcie znalazłam u Ciebie, na dniach się za niego zabiorę, wygląda dokładnie jak ten, który pamiętam z dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe! Jeśli uda mi się go zrobić, to poczuję ten smak PRL-u, choć tych czasów nie doświadczyłam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe przepisy,zachęcona do działania,zrobię dzisiaj szneki z glancem i trójkąty ziołowo -serowe.
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
    zator

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam! taki deser zawsze poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Słuchajcie, czemu pojawiły się krople tłuszczu już po wymieszaniu i wyłożeniu na blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masę mieszamy na małym ogniu, może była zbyt wysoka temperatura i wszystkie składniki zamiast się połączyć się rozwarstwiły albo słabej jakości masło się zważyło, pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...