niedziela, 4 maja 2014

Ciasto Izaura



Izaura to rozpływające się w ustach ciasto 2 w 1, czyli murzynek z serem

Wymiar formy: 25 x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 kostka margaryny (25 dag) 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 4 jajka 
  • 5 łyżek wody 
masa serowa:
  • 70 dag białego sera (półtłustego, zmielonego na maszynce) 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 kostki masła (10 dag) 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe 




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy margarynę, cukry, kakao i gotujemy 5 min (uważamy, aby się nie przypaliło). Po wystudzeniu dodajemy do masy żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Do reszty masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ubitą pianę z białek i po połączeniu wszystkich składników wylewamy do formy. Następnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, zmielony ser oraz budyń i proszek do pieczenia. Wszystko ucieramy na gładką masę. Na koniec lekko mieszamy z ubitą pianą z białek. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasto.


Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 st. około 1 godziny (gdy ser się zarumieni można go przykryć papierem śniadaniowym). Po upieczeniu polewamy odlaną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Smacznego!




11 komentarzy:

  1. Jest naprawdę dobry, u mnie w domu zniknął w ekspresowym tempie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nie piekłam - muszę spróbować koniecznie bo,, ciacho,, wygląda kusząco :)
    Poza tym przywołuje oglądany w dawnych czasach serial brazylijski.....:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba znam to ciasto:)tak czy inaczej wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto na bank spoko ale jaki zayebisty ma wzór!!!! - piękna równiutka fala czekoladowa !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota , przypomina mi przekrój ziemi , fajnie podzielone na warstwy ..

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho wyszło superrr ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a mi opadło i nie wyrosło :( dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem mogła być za wysoka lub za niska temperatura pieczenia oraz zagotowana woda, margaryna, kakao i cukier powinno być dobrze schłodzone :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Pycha !Z tego przepisu zrobiony po raz kolejny.Pięknie wyrósł a ser delikatny i puszysty.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mozna uzyc sera z wiaderka ? Nie mam maszynki zeby sama zmielic :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z serem z wiaderka tego ciasta nie robiłam :) wydaje mi się, że może być on za rzadki do tego ciasta :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...