poniedziałek, 5 maja 2014

Kacze udka w ziołach prowansalskich



Kacze udka pieczone w ziołach prowansalskich to aromatyczne, wilgotne,a zarazem kruche mięso, które zachwyci każdego

Składniki:

  • 2 nogi z kaczki 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • sól, pieprz mielony 
  • papryka chilli lub słodka 
  • ok. 1 łyżki oleju 
dodatkowo:
  • pokrojone w talarki ziemniaki i cebula 


Przygotowanie:

Do miseczki z olejem (jak najmniej, gdyż z kaczki wytapia się dużo tłuszczu) wsypujemy zioła, paprykę, pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i powstałą marynatą smarujemy udka z obu stron. Odstawiamy je do lodówki na ok. 1 godz. Następnie nogi wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok.1,5 godz. (co pewien czas obracamy i podlewamy powstałym sosem). Po upływie ok. 40 min. dodajemy do kaczki posolone ziemniaki i cebulę. Wszystko razem zapiekamy do miękkości. 

 

Serwujemy z surówkami warzywnymi lub z mizerią z ogórka. 

Smacznego!



13 komentarzy:

  1. eh......smakowicie wygląda - robię podobnie razem z kartofelkami, które nasiąkają aromatem mięsiwa i są bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym chętnie taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci...gotowy obiad w jednym garnku:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanko - czy ziemniaczki mają być surowe , czy ugotowane na pół miękko ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić bo pysznie wygląda :))
    Jeszcze raz dzięki za....:))))

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis:) troszku go zmodyfikowałam:) otóż zamiast ziól prowansalskich dałam jałowiec,kolendre,majeranek-zmiażdżone w moździerzu,a do ziemniaczków i cebuli dodałam przyprawe do ziemniaków plus oczywiście odrobine soli i pieprzu,co do reszty dostosowałam się:)
    denie rewelacyjne:)
    Pozdrwaiam Panią Gabrysie i wszustkich kuchcików:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że przepis był dla Ciebie inspiracją, zmodyfikowałaś go pod swoje smaki i fajnie, że smakowało :) z każdą potrawą można kombinować :P:P pozdrawiam!

      Usuń
  7. mam pytanie - wstawiam nóżki na 1,5 i plus 40 min dopiero wtedy ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po około 40min pieczenia udek dodajemy ziemniaki, i całość piecziemy jeszcze 50min, razem 1,5h ;) pozdrawiam!

      Usuń
  8. świetny przepis :D prosty i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie dziś zrobiłem, łatwy przepis, a wyszła rewelacja, dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...