Konfitura z róży

Wzbogaca smak wypieków, nadaje się do połączenia z dżemem jako nadzienie do pączków, babeczek, słodkich bułeczek i mas

Ilość: 2 słoiki x 300g

Składniki:

  • 200 g płatków róży cukrowej
  • 400 g cukru (cukru zawsze dajemy 2 razy tyle ile mamy płatków)
  • sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego



Przygotowanie:

Płatki z róży zbieramy w miarę pogodny dzień, aby były suche. Starannie je przebieramy, usuwamy listki i środki (jeżeli mamy ich mało, to możemy przechowywać je w lodówce i zbierać przez kolejne dwa dni). Następnie płatki ucieramy w makutrze drewnianym tłuczkiem lub mikserem. Cukier dosypujemy partiami i skrapiamy sokiem z cytryny, która nadaje ładną barwę. Ucieramy do momentu, aż cukier się rozetrze i powstanie gęsta masa.



Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (możemy przykryć ją bibułą nasączoną spirytusem), zakręcamy i przechowujemy ją w lodówce. Konfitury z płatków róży nie pasteryzujemy. 

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. idealna do pączków i rogalików drożdżowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :)) aż czuję jak pachnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki róży :-)) nigdy nie próbowałem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płatki płatki :) masz czego żałować :) bo konfitura z róży jest przepyszna

      pozdrawiam!

      Usuń
  4. Uwielbiam konfiturkę z róży :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna taka konfitura, ma bardzo piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  6. taką konfiturę to ja znam tylko sklepową, ciekawe jak smakuje taka własnej roboty, boo wygląd ma tak apetyczny, że pobudza wszystkie zmysły

    OdpowiedzUsuń
  7. aż zrobię,bo takiej domowej to nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  8. czego ten obżarciuch nie wymyśli widać że ze wszystkiego idzie wyczarować coś dobrego

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny kolor! Muszę się rozejrzeć za taką różą i zrobić własną konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak długo można ją przechowywać w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo można przechowywać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przechowywać w lodówce można spokojnie do roku :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Witam, mam zrobioną konfiturę i nie chwaląc się dość sporo, a chyba jeszcze dorobię bo róża kwitnie na całego :D
    Jest to jak wiadomo robione "na zimno" i wieczka nie są wklęsłe, my je pasteryzowałyśmy (nie straciły koloru, ani nic - odnosze wrażenie, że smak jest nawet wyraźniejszy) - wcześniej zasypałyśmy cukrem ok 0.5 cm. I teraz pytanie czy nic się z nią nie stanie, np nie spleśnieje, czy coś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w niej tyle cukru, że nic nie powinno się stać :-)

      Usuń