sobota, 3 maja 2014

Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym



Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym to świetny pomysł na sycący i szybki obiad

Ilość: około 10 naleśników

Składniki:

ciasto:
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/4 szklanki wody gazowanej 
  • olej 
farsz:
  • 500 g pieczarek 
  • 200 g sera żółtego 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz 



Przygotowanie:

ciasto:

Do garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy mąkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

farsz:

Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy dorbno posiekaną cebulę na złoty kolor, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy. Następnie do farszu dodajemy masło i smażymy go do całkowitego odparowania wody. Ciepłe jeszcze naleśniki smarujemy przygotowanym farszem z pieczarek, posypujemy stratym na grubych oczkach serem żółtym i zawijamy jak kopertę. 


Tak przygotowane naleśniki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp 180 st. 

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Zrobię w sobotę, to zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny świetny zgadzam się w 100 % :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! muszą być pyszne! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne naleśniki! może dodajcie na stronie możliwość dodawania do zszywki, zbieram tam wszystkie przepisy o naleśnikach http://zszywka.pl/p/przepis-na-nalesnikisekretem-wspani-11720737.html fajnie byłoby mieć też te pyszności :) a pomysł z dodaniem sera żółtego do farszu, genialny! zawsze wierzch posypywałam, a przecież w środku nie wyschnie i będzie ciągnący :) dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często jadłam takie naleśniki będac jeszcze na studiach w małej kanjpce. mega syte i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tej porchi ciasta wyszlo mi tylko 5 krazkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może masz Reniu dużą patelnie, albo smażyłaś grubsze naleśniki :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. smazylam na patelni 20 cm :)

      Usuń
  8. Witam
    Jak długo robi się takie naleśniki z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, ile oleju dodać do ciasta?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Naleśniki z takim wypełnieniem muszą smakować rewelacyjnie i smakują:)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. robię z tatą i pewnie bedą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...