piątek, 9 maja 2014

Pizzerinki



Mini pizze wcale nie muszą być gorsze od maxi

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 5 dag drożdży 
  • 1/4 kostki margaryny (60 dag) 
  • 2 duże jajka 
  • ok.4 szklanek mąki wrocławskiej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru 
farsz:
  • 5 cebul 
  • kilka plasterków boczku, sera, można też kiełbasy
  • przyprawy: sól, zioła do pizzy lub prowansalskie, papryka mielona 
  • olej 


Przygotowanie:

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w talarki, solimy, paprykujemy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, stopioną, przestudzoną margarynę i roztrzepane 1 całe jajko + żółtko (białko pozostawiamy). Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk (w razie potrzeby dosypać mąki). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Następnie rozkładamy wcześniej podsmażoną cebulkę, plasterki boczku i sera, (można też kiełbasę, będą dwa rodzaje). Całość posypujemy przyprawami do pizzy lub innymi ziołami np. prowansalskimi. 

 

Pieczemy w temp. 170 stopni do momentu, aż się zarumienią (ok. 20 min). 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wyglądają :)) i takie małe ,, poręczne,, są bardzo fajne...
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie, małe nie oznacza gorsze wręcz przeciwnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis :D na pewno wyprubuje ;) a co do boczku, to moze byc ten z "Bez E" od kani? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małe jest piękne :):) i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...