czwartek, 15 maja 2014

Surówka z czosnkiem niedźwiedzim



Surówka z czosnkiem niedźwiedzim to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych oraz naturalna nowalijka

Składniki:

  • 1/2 główki młodej, białej kapusty 
  • garść czosnku niedźwiedziego 
  • 1/2 pęczka rzodkiewek 
  • 1/2 świeżego ogórka 
  • szczypiorek lub młoda cebulka 
  • 1 łyżka oliwy lub oleju 
  • sok z cytryny 
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, można też dodać przyprawę do sałatek 



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, liście czosnku i szczypiorek drobno kroimy. Natomiast rzodkiewki i ogórka tniemy w talarki. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy do nich sól, pieprz, oliwę i do smaku sok z cytryny. Można też wsypać przyprawę do sałatek. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy do salaterki, ozdabiamy pomidorkiem i kwiatkami czosnku. Salaterkę odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce, aby składniki się dobrze połączyły. 

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Świetna taka surówka....
    .....zazdroszczę dostępu do czosnku niedźwiedziiego....ja się mogę tylko oblizywać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. swoją przygodę z czosnkiem niedźwiedzim rozpoczęłam właśnie w tym roku :) długo już na niego polowałam i się udało :D zawsze możesz kupić cebulki lub nasionka i sobie posadzić, bo naprawdę warto! pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetna surówka, muszę sobie zasiać czosnek niedźwiedzi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...