Surówka z czosnkiem niedźwiedzim

Surówka z czosnkiem niedźwiedzim to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych oraz naturalna nowalijka


Składniki:
  • 1/2 główki młodej, białej kapusty
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1/2 świeżego ogórka
  • szczypiorek lub młoda cebulka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz mielony, można też dodać przyprawę do sałatek


Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, liście czosnku i szczypiorek drobno kroimy. Natomiast rzodkiewki i ogórka tniemy w talarki. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy do nich sól, pieprz, oliwę i do smaku sok z cytryny. Można też wsypać przyprawę do sałatek. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy do salaterki, ozdabiamy pomidorkiem i kwiatkami czosnku. Salaterkę odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce, aby składniki się dobrze połączyły.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Świetna taka surówka....
    .....zazdroszczę dostępu do czosnku niedźwiedziiego....ja się mogę tylko oblizywać :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. swoją przygodę z czosnkiem niedźwiedzim rozpoczęłam właśnie w tym roku :) długo już na niego polowałam i się udało :D zawsze możesz kupić cebulki lub nasionka i sobie posadzić, bo naprawdę warto! pozdrawiam

      Usuń
  2. Świetna surówka, muszę sobie zasiać czosnek niedźwiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentuje i pewnie tak też smakuje....

    OdpowiedzUsuń