wtorek, 13 maja 2014

Tarta z rabarbarem



Pyszne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru

Składniki:

ciasto:
  • 150 g masła prawdziwego (margaryny) 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
ponadto:
  • kisiel o dowolnym smaku 
  • około 10 łodyg rabarbaru 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki cukru 


Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajka oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Następnie dzielimy wyrobione ciasto na dwie części (jedna część około 2/3 ciasta, druga 1/3), owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie rabarbar myjemy, kroimy w kostkę. W miseczce rabarbar mieszamy z kisielem i 2 łyzkami cukru. 


Ciasto wyciągamy z lodówki. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, następnie posypujemy bułką tarta. Następnie wsypujemy na ciasto rabarbar. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy przygotowaną tartę. 

 

Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 50 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Tarta z rabarbarem równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Połączenie idealne, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. A można ją też zrobić z jakimiś owocami zamiast rabarbaru i czy wtedy też obsypujemy je kisielem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam taka tartę z jabłkami i też dodawałam kisiel, myslę że do innych owoców np.: truskawek też można dodać :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam rabarbar ale fakt - dość krótko można się nim cieszyć. Dlatego korzystam! Było już ciasto z rabarbarem, domowy kisiel, konfitura rabarbar - mango, a dziś serwuję mięso w sosie z fety i rabarbaru - pyszności! Gdzie kupujecie rabarbar? Od kiedy dołączył do oferty mojego sklepu (www.freedelikatesy.pl) kupuję go już tylko w wersji BIO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie kupujemy :) mamy rabarbar we własnym ogródku, pozdrawiam!

      Usuń
  4. Idealne połączenie ciasta półkruchego i rabarbaru - robię zwykle w postaci szarlotki rabarbarowej. Ale muszę wypróbować też i tartę :). Zastrzeliłaś mnie tym dodatkiem kisielu - niezły patent!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho :-) zrobię ale z innym owocem, rabarbaru już nie jem teraz. Ale zapamiętam przepis na kolejny rok. Myślę, że z malinami super będzie smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...