wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami



Puszyste, a zarazem wilgotne ciasto jogurtowe z aromatycznymi truskawkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 2 jaja 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1/5 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 330 g jogurtu naturalnego 
  • około 500 g truskawek 
  • cukier puder 



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i przekrajamy na pół.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki.


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy około 40 minut. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego! 



12 komentarzy:

  1. robiłam!!! wyszło mi i było pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ile to jest 1/5 szklanki oleju to jest jeszcze mniej jak 1/2 szklanki to nie za mało do tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do ciasta dodajemy 1/5 szklanki oleju :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mam pytanie czy jogurt ma być odważony do 330 g czy to maja być ml militry? Dla mnie to jest nie jasne gdyż zazwyczaj produkty są podawane w ml. Uprzejmie proszę Panią o wyjaśnienie. Zaiteresował mnie ten przepis i wygląda że ciasto jest pyszne. Tylko mam ten problem a może żle to rozumie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest podana waga kubka jogurtu naturalnego. Kupując jogurt na opakowaniu jest podana waga. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ciasto owocowe- najlepsze!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego rodzaju ciasta jogurtowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne ciasto, porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jogurtowe z sezonowymi owocami ... pychota - latem nie ma nic lepszego do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...