sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z agrestem



Kwaskowatość agrestu sprawia, że placek idealnie nadaje się na letnie upały

Wymiary formy: 24x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 1 masło lub margaryna (200 g) 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 słoiczka dżemu (200g) np. z czarnej porzeczki 
  • 1 łyżka kakao 
  • ok. 400g agrestu (jeżeli ktoś nie lubi agrestu można zrobić z innymi owocami wówczas dajemu mniej cukru) 
pianka:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 budyń np. waniliowy 
  • szczypta soli 



Przygotowanie:

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami (gdy ciasto jest bardzo suche można dodać ok. 2 łyżki śmietany). Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części (1 trochę większa). Pierwszą właśnie tą większą wyklejamy spód blaszki i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika (170 st.). Spód pieczemy ok. 15 min. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy go, a następnie smarujemy dżemem. Na nim układamy agrest i ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodanym kakao.

   

W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana bedzie bardzo gęsta porcjami wsypujemy cukier i budyń. Tak przygotowaną piankę rozkładamy na placek. Na wierzch ścieramy pozostałą białą część ciasta. 

 

Pieczemy ok. 45 min. w tem. 170 st. (gdy kruszonka mocno się zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia). 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić :) uwielbiam agrest tylko ubolewam nad tym, że u mnie sprzedają go najczęściej w formie słabo dojrzałej co psuje wszystko... Twoje ciacho obłędnie pysznie wygląda - podeślij kawałeczek :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super! Siedzę i się oblizuję. Kiedyś robiłam podobne, ale tym razem wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie podoba przepis.Chętnie skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda. Już tak dawno nie jadłam agrestu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszny z każdymi owocami, ale agrest jest kwaskowy i nadaje mu wykwintności. Wygląda przepysznie, pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam. Wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...