niedziela, 22 czerwca 2014

Kompot z agrestu i rabarbaru



Kompot z agrestu i rabarbaru to doskonały napój na letnie upały, gasi pragnienie i jest bardzo zdrowy

Składniki:


  • 3 łodygi rabarbaru
  • ok. 100 g agrestu
  • 2 lub 3 łyżki cukru (według uznania)
  • kilka liści świeżej mięty
  • 1,5 l wody



Przygotowanie:

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Agrest myjemy i odcinamy ogonki. Składniki wrzucamy do garnka z posłodzoną wodą. Owoce doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. 

 

Następnie wrzucamy kilka liści mięty, garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 min. Potem kompot przecedzamy przez sito i przed podaniem schładzamy go. 

Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Kompot idealny na orzeźwienie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie jadłam w tym sezonie agrestu. narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... wyglada apetycznie :) ciekawe składniki i połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, moje "zieleniaki" agrestu jeszcze nie sprzedają... Poczekam aż sezon się rozpocznie i wtedy wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo orzeźwiajający mix :))

    OdpowiedzUsuń
  6. .....i piękne szklaneczki :)) Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  7. taki domowy kompocik to jest to

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...