poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kopiec kreta z truskawkami



Kret to niby ślepe zwierze, ale takiego kopca to żaden nie przegapi

Średnica formy: około 24 cm

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kostki miękkiego masła 
  • 3/5 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 jajka 
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
krem:
  • 1 l śmietanki 30% 
  • 4 śmietan-fixy 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • truskawki (ok 500 g, aby zapełniły cały biszkopt) 



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, dodajmy masło, kakao i cukier oraz podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników na gładka masę. Przygotowaną masę czekoladową pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do schłodzonej masy dodajemy zółtka, mąkę i proszek do pieczenia oraz całośc mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę oraz dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy oraz pieczemy w temp. 180 st. przez 30 minut. Z upieczonego i ostygniętego ciasta ścinamy górę oraz wydrążamy w cieście "miskę" (trzeba uważać, aby za glęboko nie wyjąć ciasta i nie zrobić dziury w spodzie). 

  

Zebrane kawałki ciasta kruszymy i odstawiamy na bok. Następnie układamy truskawki tak, aby pokryły dno ciasta. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy smietan-fixy i cukier puder oraz całość miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodajmy startą gorzką czekoladę. Masę śmietanową przekładamy na ciasto, lekko wciskamy żeby była między truskawkami i formujemy kopiec. Następnie posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem.

  

Gotowy kopiec kreta odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, jak prawdziwy :)) tylko ten jest jadalny i pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna opcja dla osób takich jak ja , które nie przepadają za bananami ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę że nie tylko ja kuszę słodkościami he he pyszna sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersja z truskawkami bardzo do mnie przemawia, pysznie i sezonowo :) a do tego pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno tak, że to ujme zarabistego ciasta nie widzialam, jest meeeega apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, poproszę o jeden kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często tu zaglądam, jak zobaczyłam te ciasto musiałam zrobić i tyle tak rewelacyjnie wyglądało i nie żałuje, przepis jest przepyszny, polecam każdemu jak się waha

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również jestem po zrobieniu kopca kreta, fajnie wyszedł i do tego nie był bardzo słodki, trafił idealnie w moje kubki smakowe, pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. przy takim wielkim mniaammm :) trzeba pomyśleć o bioderkach, polecam od siebie odchudzanie na lenia http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39, sama na tym schudłam 10,5 kg w 3 mce ale są i tacy którzy chudną więcej (a dodatkowo zmniejsza sie apetyt na słodycze) :)))
    pozdrawiam i gratuluję bloga

    OdpowiedzUsuń
  10. Gabrysiu ale kopczyk....lepiej się prezentuje niż ten obok oryginał w trawie :)
    PS Cztery kilogramy w tydzień....ani to rozsądne, ani zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  11. gdyby te wszystkie kopce w moim ogródku były takie smaczne jak ten :)

    Zapraszam do siebie :
    http://kuchnianasliwkowymszlaku.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i smaczne masz koce w ogródku -:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...