Szparagi z masłem i bułką tartą

Szparagi z masłem i bułką tartą to delikatne danie o niepowtarzalnym smaku

Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów (500 g) 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • sól 
  • cukier 


Przygotowanie:

Szparagi ostrożnie oczyszczamy z włóknistej skórki (obieraczką do warzyw lub ostrym nożem od łebka w dół) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie związujemy je białą nitką w pęczek i wrzucamy do gotującej się wody lekko ocukrzonej. 



Solimy dopiero pod koniec gotowania. Najlepiej szparagi gotować przez 10 min tak, aby połowa wystawała ponad powierzchnie wody, a potem jeszcze ok.10 min na leżąco (dolna część szparaga musi gotować się dłużej). Ugotowane wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, odsączamy, układamy na półmisku, odcinamy nitkę i polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi doskonale smakują podane z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Z wody, w której gotowały się szparagi można zrobić zupę szparagową. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. W prostocie siła :)) nasze rodzime smaki:bułeczka na masełku.... mniam:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń