sobota, 19 lipca 2014

Ciasto leśny mech



Smaczne ciasto ze szpinakiem i żurawiną, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i pięknym kolorem 

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 1 1/3 szklanki cukru 
  • 1 1/3 szklanki oleju 
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 
masa miętowa:
  • 180 g landrynek miętowych bez nadzienia 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 150 g masła 
dodatkowo:
  • suszona żurawina 



Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodajemy szpinak i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 st. Landrynki rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek oraz syrop miętowy (powinien być jeszcze ciepły, niezastygnięty). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. Z upieczonego biszkoptu odcinamy nożem wierzch i go rozdrabniamy. Na blat wykładamy masę miętową, następnie obsypujemy okruszkami ciasta i układamy żurawiny.

  

 Leśny mech znakomicie smakuje z chłodzony.

Smacznego!




31 komentarzy:

  1. Ależ pyszności dziś u Ciebie :) poproszę dużą porcje :)) jeszcze go nie piekłam ale mam w planach...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciasto. Ciekawie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie się prezentuje. Zazdroszczę, że się przełamujesz do takich ciast, ja wciąż walczę z mieszaniem smaków - nawet pizzy z ananasem nie jem :D Ale u Ciebie wygląda nieziemsko i zachęcająco, możesz mi wysłać w promocji kawałek :D Czy ono jest słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety zostało już zjedzone :) ale polecam Ci zrobić ponieważ jest bardzo łatwe w wykonaniu. Ciasto nie jest za słodkie, a masa nadaje takie lekkie miętowe orzeźwienie :)

      Usuń
  4. Wspaniale wygląda..wgl szok;)..nie jest trudne i wykorzystuje się takie produkty o których nawet do głowy mi nie przyszło aby kojarzyć je ze słodkim ciastem..bardzo kreatywne ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalny przepis ..nigdy nie myślałam aby dodać szpinak do ciasta.Bardzo inny od tradycyjnych ;).Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto normalnie mnie prześladuje. Tyle razy już się do niego przymierzałam, muszę w końcu spróbować bo wygląda pysznie i jest takie pięknie zielone :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto - super pomysł ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginalne ciasto :)
    Wyglada naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czym mozna zastapic olej? jakos nie moge sie przelamac zeby go uzyc.
    Dziekuje .
    Kaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kaju, ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo ciasto robiłam pierwszy raz :) może margaryna rozpuszczona, ale nie wiem co z tego wyniknie :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Proszę się obawy odłożyć na bok i śmiało zrobić. Nie ma czego się bać. Dzięki olejowi ciasto jest delikatniejsze i dłużej zachowuje świeżość.

      Usuń
    3. olej jest bardzo wyczuwalny, ciasto bardzo tłuste, nawet po daniu mniejszej ilosci oleju czuc go, ale zrobic mozna z ciekawosci, a poza tym kwestia gustu cokomu smakuje

      Usuń
  10. Kochana.....zadałaś mi klin...gdzie jest moje ciasto??? Miałam zrobione, obcykane i mi zginęło. :( Nic , jak nie zjadę będę robić ponownie. A Twoje wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko! Jakie to cudowne! W życiu nie wpadałabym na taki pomysł;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ,robiłam już to ciasto z przepisu - bloga przyjemność z pieczenia , było pyszne. Polecam jedno i drugie.Szpinak nie jest wyczuwalny ,a ciasto pyszne,wilgotne no i te kolory.nic tylko piec.Alinka.:))

    OdpowiedzUsuń
  13. po raz kolejny widze przepis na ten placek i za kazdym bardziej kusi aby go upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie ostatnio już któryś raz natykam się na przepis na to ciasto. To chyba znak - muszę je w końcu sama wypróbować :) Wyszło ci przepięknie kolorowe i apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  16. kiedys robiłam, pieknie wyglada, ale smak mi nie odpowiada

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak rozpuścić 180 g landrynek w 1/4 szklanki wody? Próbowałam w zimnej, próbowałam w gorącej - nie udało się :( tzn. udało się do pewnego momentu, ale nigdy nie rozpuściły się całe.
    Acha - gotowanie ich w wodzie też nie powiodło się :\

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja landryki rozpuszczałam w małym garnuszku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, zajeło to trochę czasu, ale bez problemu się rozpuściły :) Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Ja robię z bitą śmietaną a na wierzch daję granat i maliny,można jeszcze borówki, wygląda i smakuje rewelacyjnie :-) pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda to ciasto :) zbieram się i zbieram żeby takie upiec , ciekawi mnie czy szpinak jest wyczuwalny ? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak nie jest wyczuwalny, więc nie musisz się obawiać :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. właśnie przed chwilą upiekłam. jak dla mnie szpinak jest bardzo wyczuwalny chociaż miksowałam go blenderem. czy ktoś wie

      Usuń
    3. dziwne to :) ja szpinaku nie traktowałam blenderem, tylko kupiłam gotowy rozdrobniony i wystarczyło go rozmrozić i odsączyć z wody :) Pozdrawiam!

      Usuń
    4. dokładnie szpinak rozdrobniony - mrożony, nic nie trzeba blendować

      Usuń
  20. Masa miętowa koniecznie muszę spróbować :) ciasto ze szpinakiem zdecydowanie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  21. O Matko, Ty chyba chcesz dobić każdego kto się odchudza - jakie to pyszne.

    A ja dopiero co schudłam 10,5 kg ! (takie moje Odchudzanie Na Lenia :))
    http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39.
    No cóż nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić taki smakołyk jak to cudne ciasto.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. ciasto robiłam - wyszło fenomenalnie, landrynki można pomieszać pół na pół z ice'ami wychodzi jeszcze fajniejszy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...