wtorek, 8 lipca 2014

Ciasto z malinami



Bardzo łatwe, aromatyczne i szybkie ciasto dla leniwych łasuchów słodyczy

Wymiary formy: 26x22 cm

Składniki:

  • 1/2 kg malin 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki masła (100g) lub margaryny (125g) 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 4 duże jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wsypujemy do niego cukier, cukier wanilinowy, mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wbijamy jajka. Wszystko starannie mieszamy łyżką (gdyby ciasto było bardzo gęste można dodać łyżkę śmietany). Potem wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki. Na wierzch równomiernie układamy maliny i lekko wciskamy je do ciasta. 


Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 175-180 st. około 35-40 min., aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od brzegów formy. Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Ależ ono piękne :) malinki uwielbiam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Prościej chyba się już nie da :D Ciasto idealne :) Cudnie wyrośnięte i takie puchate :) hehe jak Kubuś Puchatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście , prościej się nie da. Wygląda super. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te proporcje sa na bardzo mala blaszke ciasto jest bardzo niskie ale smaczne najlepiej to w tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mała mała blaszka, wszystko jest dokładnie podane, pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie robię to ciasto, tylko nmw jakie ustawienie trzeba włączyć grzanie górne i dolne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam termoobieg, ale jak dasz dolne też powinno sie udać :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. A ile tego cukru waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedno zwykłe opakowanie 16-gramowe, pozdrawiam!

      Usuń
  7. witam. przeczytałam przepis jednak nie widać na jaka blaszkę. W opisie podane jest, że ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem zas na zdjęciu widac folię. To jak jest lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wysmarować tłuszczem foremkę lub wyłożyć folią aluminiową, w moim przypadku tym razem była to folia aluminiowa, ale to niczego nie zmienia :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...