poniedziałek, 14 lipca 2014

Pieczona kaczka w chrupiącej panierce



Kaczka pieczona przez smakoszy doceniona - soczyste mięso w chrupiącej skórce

Składniki:

  • kaczka wypatroszona 
  • kilka ząbków czosnku 
  • pieprz ziołowy, papryka słodka, majeranek, sól 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia 


Przygotowanie:

Kaczkę moczymy, myjemy i porcjujemy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami i posiekanym czosnkiem oraz odstawiamy najlepiej na całą noc. Ułożoną na blaszce kaczkę polewamy 1/4 szklanki wody i pieczemy w temperaturze 200 st, aż będzie miękka (przez tyle godzin ile ważyła kaczka). Po upieczeniu wyjmujemy do ostygnięcia, panierujemy w jajku i bułce tartej. 

 

Następnie smażymy na rumiano. Tak przygotowaną kaczkę można podać na obiad lub na kolację ze znajomymi. 

Smacznego!



2 komentarze:

  1. ja uwielbiam kaczkę, ale zawsze boję się przygotować ...
    Może skuszę się na ten przepis, bo jest naprawdę prosty,a efekt super!:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Gabrysiu a u mnie dzisiaj kacze udka bez panierki i czerwoną kapusta, ale muszę wypróbować z panierką..Pozdrawiam miłego wieczoru...:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...