piątek, 25 lipca 2014

Makaron z pesto bazyliowym



Makaron z pesto i dodatkiem pomidorków to szybki i efektowny pomysł na obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu penne 
  • 2 szklanki liści bazyli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki oliwy 
  • 50 g parmezanu 
  • sól i pieprz 
  • sok z cytryny 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 



Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki podsmażamy na rozgrzanej pateli skropinej oliwą. 


W międzyczasie liście bazyli blendujemy z czosnkiem, oliwą, oraz startym parmezanem, aż powstanie pasta. Solimy, pieprzymy i wyciskamy sok z cytryny do smaku oraz ponownie blendujemy. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię z pomidorkami i mieszamy z przygotowanym pesto. Ciepłe danie możn podawać posypane parmezanem. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Jak widzę pesto które uwielbiam zaraz słyszę mojego męża....a co to Szrek puścił pawia na talerz? Nie zna się i tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oi, bom dia,
    Aqui em casa gostamos muito da combinação de massa com molho pesto, sem dúvida foi uma saborosa refeição.
    Abraço, bom final de semana,
    Vânia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam:) robilam juz pestoz równych warzyw ale bazyliowe jest chyba the best:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pesto ! Ja dodaje jeszcze do pesto orzechów <3 PYCHOTKA !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...