czwartek, 3 lipca 2014

Sernik na zimno z jagodami



Szybki i prosty w wykonaniu torcik, idealny na letnie upały

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

  • 6 kubeczków serka homogenizowanego (900g) waniliowego z pokruszoną laską wanilii lub o innym smaku 
  • 6 łyżeczek żelatyny spożywczej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 duże żółtka 
  • 2 galaretki np leśne owoce lub inne 
  • 1/2 l jagód 




Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki przegotowanej, gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Następnie mikserem ucieramy żółtka z cukrem i stopniowo dodajemy po 1 serku nie przerywajac ucierania. Na koniec powoli wlewamy wystudzoną żelatynę i wszystko razem mieszamy. Powstałą masę serową wykładamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, aby zastygła. W międzyczasie przygotowujemy galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na zgęstniałą masę kładziemy jagody, a na nie wylewamy lekko gęstniejącą galaretkę. 


Foremkę ponownie wkładamy do lodówki, by galaretka stężała. Spód sernika można wyłożyć biszkoptami, wówczas dajemy mniej serków. 

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-) lubię ciasta na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie pysznie wygląda :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sernik lubię najbardziej - dużo masy serowej. :-) Zwłaszcza na zimno!

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie idealny bo na zimno. Pysznie i słodko :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny na panujące upały, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a na jaką wielkość tortownicy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...