piątek, 25 lipca 2014

Sok z wiśni



Jeden przepis, a dwa przysmaki. Sok rewelacyjnie pachnie i smakuje, a wydrylowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów

Ilość: 5 słoików soku (320 ml) oaz 4 słoiki wiśni (320 ml)

Składiki:

  • 2 kg wiśni, 
  • 1,8 kg cukru 


Przygotwanie:

Wydrylowane wiśnie wsypujemy do garnka i zasypujemy je połową cukru. Odstawiamy je na ok. 8 godz. w słoneczne miejsce (np. na kuchenny parapet) lub inne ciepłe miejsce, aby rozpuścił się cukier. 


Następnie zlewamy powstały sok, chowamy go do lodówki, a wiśnie ponownie zasypujemy pozostałym cukrem. Po ok. 8 godz., gdy znów roztopi się cukier, wlewamy do wiśni odlany sok. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut (uważamy, aby wiśnie się nie rozgotowały). Potem do wyparzonych wcześniej słoiczków przekładamy gorące wisnie, zalewamy je powstałym syropem. Pozostały gęsty syrop wlewamy do następnych słoików. Szybko zakręcamy je i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia (nie trzeba ich pasteryzować, ale jeżeli ktoś chce to wystarczy pasteryzować ok. 5-10 minut). 

Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Pycha :-) zapraszam na konkurs słoiczkowy do mnie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/07/konkurs-przetwory-na-zime.html

    OdpowiedzUsuń
  2. I dwie,, pieczenie,, za jednym razem :)) tylko to drylowanie wiśni....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Superowo :) Ja też zaczęłam słoiczkowanie :)

    Ala z przepisomania.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiśnie sa u mnie następne w kolejce do zasłoikowania. Może właśnie sok zrobię?

    OdpowiedzUsuń
  5. Soczek z wiśni, pycha. Mam już tyle pomysłów na te owoce, a tu co rusz pojawiają się nowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olbrzymia ilość cukru. To jest cukier skorpiny sokiem wiśniowym.
    Dlatego wystarczy niewielką ilość soku zalać szklanką wody by było słodkie ale bez wartości smakowych wiśni.

    OdpowiedzUsuń
  7. To lubię.

    Drylowanie dziś to żaden problem.Drylownice za parę zł w sklepach tzw. za 4 złote

    OdpowiedzUsuń
  8. Dwa pomysły w jednym wydaniu. Fajny, praktyczny i smaczny... pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sok z wiśni to jeden z moich ulubionych, ale i tak wolę wiśnie jeść same :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonały pomysł, nic się nie zmarnuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wisienki lubię! do ciast są w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny kolorek taki jak kur strażacki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...