Zupa kalarepowa

Bardzo smaczna i aromatyczna propozycja wiosenno-letniej zupy

Składniki:
  • 1 szyjka z indyka lub inne mięso np. skrzydełka 
  • 3 sztuki średniej kalarepy 
  • 3-4 ziemniaki 
  • 1 marchewka 
  • 1 mała pietruszka 
  • kawałek selera 
  • kawałek białej kapusty 
  • 1 cebula 
  • zielenina; gałązki lubczyku, pietruszki, selera, koperku (możemy również dodać liście kalarepy) 
  • przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
  • 3 łyżki śmietany 
  • ok. 2-3 l wody 


Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucamy mięso, seler, pietruszkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wszystko lekko solimy. Wywar gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy kalarepę w słupki,



marchewkę w krążki, a ziemniaki w kostkę. Natomiast kapustę drobno siekamy. Następnie do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone warzywa oraz związaną nitką zieleninę bez koperku. Ponownie wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec zupę zabielamy śmietaną (rozprowadzić w niewielkiej ilości płynu z zupy) i doprawiamy solą. Zupę posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. 

Smacznego!


/script>

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: