wtorek, 5 sierpnia 2014

Bułka drożdżowa z cukinią



Bułka drożdżowa z cukinią posmarowana masłem i dżemem to znakomita propozycja na śniadanie

Wymiary formy: 2 blaszki po 12x30 cm

Składniki:

  • 100 g drożdży 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 175 g margaryny 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2-3 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii 
  • margaryna + bułka tarta do wysmarowana blaszki 



Przygotowanie:

Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy, aż zacznie ciasto rosnąć. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i resztę mąki oraz mieszamy. Na koniec mieszania dodajemy cukinię. Wyrobione ciasto przekładamy w blaszki wysmarowane margaryną i bułką tartą, delikatnie smarujemy wodą (z miski opłukanej po cieście). Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 180 st przez około 45 minut. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Nie wpadłabym na takie połączenie. Bardzo ciekawe, i musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda ta cukinia w cieście, taka słoneczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bułka drożdżowa z cukinią, bardzo fajny pomysł. jeszcze nigdy nie jadłam. : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na drożdżowe :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile mleka dodajemy???????????????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 szklanka mleka, dziękuje za uwagę :) pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...