piątek, 29 sierpnia 2014

Chatka Puchatka



Dla jednych chatka Puchatka, dla innych chatka Baba Jagi, a to smaczny i prosty deser z herbatników i sera

Ilość: około 12 porcji (po 2 cm)

Składniki:

  • 2 l mleka (najlepiej wiejskiego) 
  • 1 l śmietany 18% 
  • 4 żółtka 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 10 ml aromatu rumowego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 48 herbatników (około 220 g) 
  • 1/2 szklanki mleka do namaczania herbatników 
  • 2 dowolne galaretki w różnych kolorach 
  • polewa z mlecznej i białej czekolady 



Przygotowanie:

Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną śmietanę z żółtkami i jajkami. Gotujemy do powstania sera oraz studzimy. Galaretki oddzielnie rozpuszczamy w 300 ml wody oraz pozostawiamy do stężenia (najlepiej w talerzu aby łatwo było kroić w cienkie paski). Zimny ser odsączamy przez drobne sitko. 

 

Masło ucieramy z cukrem, aromatem i powoli dodajemy ser. Na foli aluminiowej układamy herbatniki namoczone w mleku (3 rzędy po 8 herbatników). Następnie wykładamy 2/3 przygotowanej masy serowej i rozsmarowujemy. Jedną z przygotowanych galaretek układamy w trzech rzędach. 

   

Potem przykrywamy warstwą herbatników namoczonych w mleku. Pozostałą część masy mieszamy z kakao oraz wykładamy na środek ciasta. Drugą z przygotowanych galaretek układamy w dwóch rzędach. Następnie podnosimy do góry folie, unosząc boczne rzędy herbatników, aż ich brzegi zetkną się u góry. Powstały podłużny trójkąt oblewamy mleczna i białą czekoladą. 

    

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy dobrze schłodzone. 

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam Chatkę Puchatka ! Jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Jako dziecko uwielbiałam to ciasto, ale całkowicie o nim zapomniałam. Dzięki za przepis. Mam jednak pytanie, czy można użyć gotowego twarogu? Jeśli tak to ile? Gorąco pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można użyć gotowego twarogu około 700 g, jednak masa nie będzie taka smaczna i puszysta :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Kiedyś moja mama taką zrobiła i jej nie wyszła, była smaczna ale nie uzyskała pożądanego kształtu, muszę ją kiedyś zrobić bo była pyszna, twoja wygląda obłędnie, poczęstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, spróbuje przepisu. Nigdy jeszcze tego nie robiłam! A lubię desery z herbatnikami. Zapraszam do mnie na http://www.megly.pl - a tam dziś gyros z tortillą.

    OdpowiedzUsuń
  5. dzieciaki chyba lubią coś takiego ;) a szukam przepisów na urodziny :) może się przyda

    OdpowiedzUsuń
  6. ten placek zawsze kojarzy mi się z urodzinami gdy bylam jeszcez mala. Prosiłam Mame aby przyrzadzila go zamiast tortu. Jest na prawde pyyyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...