sobota, 30 sierpnia 2014

Dżem z dyni z pomarańczą



Aromatyczny i smaczny dżem w sam raz do ciast i bułeczek

Ilość: 4 słoiczki (200 ml)

Składniki:


  • 1 kg miąższu z dyni 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • sok z dwóch pomarańczy 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 galaretki pomarańczowe 



Przygotowanie:

Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

 

Następnie smażymy razem z sokiem i skórką z pomarańczy około 50-60 minut na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i galaretki oraz jeszcze chwilę smażymy. Dżem przekładamy w słoiczki i przechowujmy w lodówce. 

Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności :-) ja chcę słoiczek :-) piękny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym! Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o 1 porcję :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam- słoiczki idealne na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też już robiłam taki dżemik :) potwierdzam jest pyszny:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. No, no, no!!! Pierwsze słyszę! Muszę wypróbować przepis, bo wygląda baaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki kolor-pełen optymizm w pochmurny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pychota. A kolor powalający. A smak... już mogę sobie wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżemu z dyni jeszcze nie jadłyśmy, ale to się zmieni! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam nigdy ,ale zaciekawił mnie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego dżemu jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha, robiłam w zeszłym roku bardzo podobny tylko z morelami. Obłędnie dobry był. Więc spodziewam się, ze ten też jest mega

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja robiłam i jadłam :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Już kupiłam składniki i jutro robię dżem z dyni. Bo ma wygląd apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  15. Korci mnie aby zrobić ;) Smażysz na patelni czy w garze? Pod przykryciem, czy bez? Sok pomarańczowy ma odparować zupełnie? Galaretki rozpuszczone wg.przepisu na opakowaniu, czy inne proporcje wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu smażyłam w garnku, bez przykrycia, a jeżeli chodzi o galaretki to dałam sam proszek bez rozrabiania z wodą :) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Mniami...jesienne pyszności. Zapisane, do zrobienia w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też tak robię, ale dodaję jeszcze odrobinę suchych kwiatów lawendy do gotowania. Dżem ma ładną nutę lawendową.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzien dobry,
    Dziekuje za przepis. Dzem jest bardzo smaczny. Zrobilam go w wersji mandarynkowej, bez galaretki, ale z cukrem do konfitur. Ma lagodny smak, mandarynka dominuje, ale dynia ja lagodzi. Moje dzieciaki polykaja w calosci, o mezu juz nie wspomne.Pozdrawiam
    basikef

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...