poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Sok z jeżyn



Dla jednych jeżyny, dla innych dziady lub czarna malina, a to owoce, z których można zrobić wspaniały sok na zimę

Ilość: 12 słoiczków 330 ml

Składniki:

  • 5 kg jeżyn 
  • 2 kg cukru 



Przygotowanie:

Jeżyny płuczemy i wsypujemy do górnej części sokownika. Do dolnej części nalewamy wodę i wstawiamy na ogień. Powstający sok spuszczamy wężykiem, następnie wysypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści (można podgrzać, aby lepiej rozpuszczał się cukier).

 

Tak przygotowany sok z jeżyn rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Nie piłam nigdy takiego soku ,ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładny kolorek:)
    Ps. Jeżyna i czarna malina to dwa różne owoce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super te przepisy :) Przyznam że nie piłam jeszcze takiego soku :P

    OdpowiedzUsuń
  4. sok jest pyszny i bardzo zdrow

    OdpowiedzUsuń
  5. Soku z jeżyn zazdroszczę ogromnie! Niestety rzadko miewam nieograniczony dostęp do jego głównego składnika, stąd każdą ilość jeżyn jaka wpadnie mi w ręce pożeram łapczywie bez jakiejkolwiek obróbki. A szkoda! :) Bo byłby faktycznie boski sok na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama od lat robi sok z jezyn .jest pychą i bardzo dobry na biegunkę zwłaszcza u dzieci ( tak jak jagody, borowki )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...