czwartek, 18 września 2014

Ciasto z powidłami



Idealne ciasto na niedzielny podwieczorek, szybki i prosty w wykonaniu. Dodane gęste powidła śliwkowe sprawią, że w cieście są ich wyczuwalne kawałki

Wymiary formy: 36x25 cm

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej 
  • 1 kostka masła (200g) lub margaryny (250g) 
  • 3 jajka 
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych 300 lub 320g (dobrej jakości z kawałkami śliwek, najlepiej własnej produkcji) 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • szczypta soli 
  • cukier puder 


Przygotowanie:

Masło z cukrami i żółtkami ucieramy na puszystą masę. W międzyczasie mieszamy mąkę z kakao i sodą. Następnie do utartej masy dodajemy powidła i dalej ucieramy. Potem stopniowo wsypujemy wszystkie sypkie produkty na przemian z mlekiem. Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto wylewamy na formę. 


Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 st) i pieczemy ok. 1 godziny (po 40 min. placek można przykryć papierem, aby się nie przypalił). Po wystudzeniu posypujemy go cukrem pudrem. 

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Bardzo udane ciasto ,przepis prosty a jaki efekt smaczny .
    Ciasto lux ...
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie ciemne ciasta. Kiedyś piekłam murzynek ale wcześniej gotowałam mleko z tłuszczem i cukier, a później chłodziłam powidłami i dopiero reszta..

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciasto, pięknie wyrosło :-) lubię takie pyszne brązowe smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuję, bo właśnie takie ciacha lubię! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest to czego szukałam !! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię murzynki a zwłaszcza z powidłami zrobionymi w domu, pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuzynka robi bardzo podobne. Mniam :3

    OdpowiedzUsuń
  8. Strrrrasznie apetyczne ciacho! Akurat mam do wykorzystania mamusine powidła domowe ;) Przepis zabieram do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis godny polecenia. Ciasto wyrosło wysokie i pulchniutkie. Od razu znikło z talerza. Polecam wszystkim obżarciuchom!!

    OdpowiedzUsuń
  10. znam ten przepis a ja jeszcze go przetnę i powidłami posmaruję pycha

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...