poniedziałek, 29 września 2014

Golonka pieczona w piwie



Soczysta i aromatyczna golonka w piwie, która uszczęśliwi niejednego mężczyznę

Składniki:

  • 2 kg golonki wieprzowej bez kości 
  • 1 główka czosnku 
  • około 3 łyżki oleju+ 3 łyżki wody 
  • pieprz 
  • sól 
  • papryka słodka 
  • owoce jałowca 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • świeże gałązki tymianku 
  • 2-3 cebule 
  • 500 ml jasnego piwa 



Przygotowanie:

Sól, pieprz, paprykę słodką, olej i wodę mieszamy. Golonki nacieramy przygotowaną marynatą. Między mięso wkładamy pokrojony czosnek, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego, parę liści laurowych oraz świeże gałązki tymianku. Tak przygotowaną golonkę odstawiamy na kilka godzin. Następnie zalewamy piwem i przykrywamy plastrami cebuli.

  

Golonkę pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 st przez około 2 godziny.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. boskie...uszczęśliwi niejedną kobietę ( mnie na 100%)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj mój mąż byłby zachwycony :-) a ja bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię inaczej, ale masz rację....za golonkę większość facetów dałoby się pokroić z chrzanem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kusi, kusi. Może nie jestem jakimś wybitnym mięsożercą, ale lubię, oj lubię takie przepisy. Mniam. Rzadko mam okazję pokosztować takich specjałów, więc jak je widzę to z chęcią przeniosłabym takie smakołyki do mnie na stół! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ........i kobietę ;) oj zjadlabym, bo wygląda że palce lizać :))) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gabrysiu zapraszam cię do zabawy, szczegóły u mnie na blogu :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...